Duurzaam verwarmen houdt in dat we onze woning of pand verwarmen zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Momenteel zijn daarvoor verschillende manieren mogelijk. Elk zo met zijn voor en nadelen
Een mooi principe is gebruik van restwarmte, waarbij warmte uit een proces in de industrie gebruikt wordt om een woning te verwarmen. Dit is echter alleen op grote schaal rendabel en voor een individuele toepassing vaak geen oplossing  

Welke mogelijkheden zijn er 

  • Zonnewarmte
  • Warmtepomp 
  • Verbranding van hernieuwbare brandstof zoals hout, pellets, biogas via een Hout cv of bijvoorbeeld pelletkachel
  • Elektrisch (mits via groene stroom of eigen opwekking)

Zonnewarmte

Zonnewarmte gebruiken is natuurlijk het meest duurzame wat er maar mogelijk is. Grote ramen op zuiden en kleine op het noorden is al bijvoorbeeld gebruik maken van deze warmte. Doorgaans wordt door een collector de warmte opgevangen en vervolgens via radiatoren en dergelijke weer afgegeven. Een groot nadeel is echter dat de warmte maar slecht beschikbaar is op het moment dat we onze woning in Nederland willen verwarmen. Meer als gebruik voor de verwarming van ons tapwater of zelfs zwemwater, is zonder hele grote warmte buffers niet echt mogelijk.

Warmtepomp

Een warmte pomp wordt de laatste jaren veel toegepast, simpel gezegd haalt deze warmte diep uit de aarde en geeft deze af aan de verwarming in huis. Voor het verwarmen wordt daardoor feitelijk vrijwel geen energie vebruikt. De verwarming in huis gebeurt op een conventionele manier via radiatoren of vloerverwarming. Nadeel van de warmtepomp is dat het pompgedeelte relatief veel elektriciteit nodig heeft en de installatiekosten erg hoog liggen.

Verbranding hernieuwbare brandstof

Verbranding van hernieuwbare brandstof is erg in opkomst, relatief goedkoop en geeft een lekkere warmte. Welk systeem voor u geschikt is, hangt met name af van beschikbaarheid van de grondstof en hoeveel geld en tijd u erin wilt stoppen. Een houtkachel moet regelmatig gevuld worden. Maar heeft u bijvoorbeeld een eigen houtwal op uw land, dan kost deze verbranding u enkel wat tijd.

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen ligt niet 123 voor de hand. Het staat bekend als energieverspillend. Nu is dat wel erg afhankelijk van welk systeem u kiest. Maar even los van het verbruik, noodzakelijk is natuurlijk wel dat u kiest voor groene stroom of zelf deze stroom opwekt. Stroom gebruiken die wordt opgewekt in de kolencentrale is uiteraard niet duurzaam.

Een mooie, relatief nieuwe vorm van elektrisch verwarmen is via panelen die nano infrarood uitstralen

Nano Infrarood, de kracht van onze zon in uw huiskamer.

Onze zon verwarmt ons dagelijks met zijn warmtestralen. Deze stralen bestaat uit infrarode straling, nano infrarood om precies te zijn. 
Infrarood verwarmen is altijd al een aangename warmtebron geweest maar nu komt daar Nano infrarood bij.

Wat is Nano infrarood?

Nano infrarood is een warmtestraling die uitstraalt op 10.000 nanometer in tegenstelling tot gewoon infrarood van rond de 7.000 nanometer.

infrarood

Nano infrarood kan meer warmte met een lagere inspanning overbrengen en straalt verder in de ruimte dan gewoon infrarood. Dat maakt dat nano infrarood verwarming een meer dan goede vervanging kan zijn van gewone conventionele verwarming

Conventioneel versus Nano infrarood

Bij conventionele ruimte verwarming fungeert de lucht als transportmiddel voor de warmte, waarbij de lucht verwarmt word door fossiele brandstoffen (gas, olie, kolen, hout etc.) door middel van (combi)ketel via leidingen naar radiatoren. Deze vorm van opwarming heeft als nadeel dat de verwarmde lucht opstijgt en plaats maakt voor koudere lucht, die weer opgewarmd wordt na aanraking met de radiatoren
Bij nano infrarood verwarmingssystemen word de ruimte verwarmt door elementen die stralingswarmte afgeven, eerst worden alle vaste delen opgewarmd waarna deze delen de warmte weer gaan afgeven aan ruimte en lucht. Dit heeft als voordeel dat er gelijkmatig warmte word afgegeven en er bijna geen temperatuurverschil optreed. Dit resulteert in een behaaglijke warmte. Doordat er geen luchtcirculatie is, zwerft er minder stof rond en heeft u geen last van condensatie, schimmels en bacterievorming.

KoenAdvies kan u adviseren over het gebruik van deze vorm van verwarmen. Er is namelijk nog een belangrijke duurzame reden, want naast de reeds al eerder genoemde voordelen, is er nog een en die is wel heel aangenaam. Nano infrarood kan een besparing opleveren in de energiekosten tot wel 40% in vergelijking met gas en een combiketel.   

Nano infrarood panelen vragen gewoon om elektriciteit, het voordeel kan daardoor nog groter worden indien u via zonnepanelen zelf energie opwekt. Reden te meer om u eens goed te laten adviseren. Neem daarvoor snel contact met ons op 

Contact Info

Michel Koenjer KoenAdvies

 

Bezoekadres

Constructieweg 1
8152 GA  Lemelerveld

Postadres

Postbus 14
8150 AA  Lemelerveld 

Email

michel@koenadvies.nl 

Telefoon

06-16121810
 Duurzame technieken combineren met een degelijke bouwstijl, dat is mijn ideaal

In opdracht is alles mogelijk wat u maar wenst, mijn ideaal is voor u iets neerzetten wat er toe doet, wat bijdraagt aan uw woon of werkplezier, wat nu mooi gevonden wordt maar over 100 jaar nog steeds, dat een lage impact heeft op onze aarde en wat er tot in lengte van dagen in staat is om aan die opdracht te voldoen.

Neem contact op